Külföldre költözés: 5 legnépszerűbb ország

Külföldre költözés: 5 legnépszerűbb ország

A KSH felmérése alapján 2013-ra már több mint 350 000-re tehető a magyar kivándorlók száma. Van, aki jobb élet reményében megy külföldre, van, akit a szerelem hajt, van, aki külföldön kíván tanulni, de olyan is akad, akit a kalandvágy hajt a költözés felé. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy mi is az 5 legnépszerűbb úti cél.

1. Németország
2012 végére több mint 62 ezer magyar választotta Németországot új otthonaként és ez a szám az évek során rohamosan emelkedik. Európa legfejlettebb országa a virágzó gazdaságával, kényelmes életszínvonalával és gyönyörű autóival vonzotta magához a kivándorolni vágyó magyarok legnagyobb arányát, de a fiatalok számára az ingyenes felsőoktatás is megfelelő indok lehet a jelenlegi itthoni körülmények mellett. Legyen szó Hamburgról, Frankfurtról vagy Berlinről, biztos belefutsz 1-2 magyarba a városban járva.

2013-berlin

 

2. Ausztria
A magyarok között a második legkedveltebb úti cél szomszéd országunk: Ausztria. Eleinte a nyugati megyékből érkeztek idénymunkás magyarok, de már az ország többi részéből is nagy arányban választják új otthonuknak. Itt a legmagasabb a szakmunkások aránya a kivándorlók között, 41%-kal, mellettük a Bécsbe érkező egyetemisták szerepelnek nagy arányban. Bécsben akármerre megyünk, biztos belefutunk néhány honfitársunkba.

ausztria

 

3. Egyesült Királyság
Manapság a fiatalok között már szinte mindenki beszél angolul, így nyelvi szempontból ez az egyik legkézenfekvőbb úti cél. Mellettük rengetegen mennek ki, akár alapszintű nyelvismeret nélkül is egy jobb élet reményében. Nagyon sok történetet hallhatunk interneten, vagy a barátaink között, azokról a diplomás fiatalokról is, akik mindent itt hagytak, és inkább kimentek mosogatni. Mégis, az előző országokhoz képest a szigetországba vándorlók között a legmagasabb a diplomások aránya:36%, és itt a legalacsonyabb az átlag életkor 33 évvel.

london

 

4. Svájc
Amíg 2010-ben 1194 magyar élt az alpesi országban, addig a 2001-ben kivetett EU-s korlátozások után megugrott a bevándorlók száma, és 2012-re már 1819 magyar élt Svájcban a KSH adatai szerint. Nem csoda, hogy ennyire népszerű, hiszen Európa közepén festői alpesi tájakkal rendelkező fejlett ország életszínvonalát bárki megirigyelné.

svájt

 

5. Egyesült Államok
Kit ne vonzana, hogy életét az amerikai álomban élje le. Végig sétálni a kedvenc filmjeink helyszínein, New York felhőkarcolói alatt gyönyörű parkban korcsolyázzon, vagy a nyugati parton éljen családjával egy gyönyörű házban. Nem csoda, hogy évente több száz magyar diák él a lehetőséggel, és próbálja ki magát nyaranta. A második világháború után rengetegen vándoroltak ki, de a mai napig számos magyar próbálja ki magát a tengeren túl.

usa

 

 

Képek forrása:
theloftberlin.com/
static.guim.co.uk/
altitudeacquisitions.co.uk/
beauty-places.com/
xapo.com/