Az együttélés szabályai és a költözés

 

Egy költözés sosem móka és kacagás sem a család, sem az ismerősök, sem a körülöttünk élő emberek számára. Különösen igaz ez akkor, ha társasházban vagy panelben élünk. Ilyen esetben, a költözés során, elkerülhetetlen a kicsit komolyabb zajongás és más emberek megszokott életritmusának felborítása. Nem szerencsés úgy kezdeni az új életet, hogy rögtön összeveszünk leendő szomszédainkkal, de az sem a legszebb, ha a kiköltözés helyszínén kerülünk egy utolsó konfliktusba!

Éppen ezért célszerű betartani és alkalmazni a következő tanácsokat, kommunikációs ötleteket:

  1. Ha társasházban fog lakni, vagy onnan költözik, értesítse szomszédjait (alsó, felső, lakás melletti) a költözés és az ezzel járó rakodás tényéről, felhívva figyelmüket az esetleges és ideiglenes kellemetlenségekre.
  2. Hasznos lehet értesíteni a közös képviselőt is a költözés és rakodás napjáról.
  3. Igazán profin akkor járunk el, ha egy-két nappal a költözés előtt a ház hirdetőtábláján, vagy liftjében egy A/4-es nyomtatott szöveg segítségével tájékoztatjuk lakótársainkat a költözés tényéről, pontos időpontjáról, esetleges várható időtartamáról.
  4. Ha a házban van lift, akkor a kiírásba vegye bele azt is, hogy a liftet is fogja használni a költözés ideje alatt, így az gyakrabban lehet foglalt.